You are currently viewing Bolovi u želucu: Imate li premalo ili previše kiseline?

Bolovi u želucu: Imate li premalo ili previše kiseline?

  • Reading time:9 min branja

SADRŽAJ

Mnogo puta ljudi osjećaju da imaju previše kiseline. Na to podsjećaju bolovi u želucu, nadutost i nelagoda u gornjem dijelu crijeva, ali ovi znakovi vrijede i za nedostatak kiseline. Dokazano je da se razina naše kiseline smanjuje s godinama. Osim hrane koja se konzumira, na stanje kiseline u želucu utječu i: Helicobacter pylori, gastritis, lijekovi.

Želučana kiselina omogućuje probavu

Hidroklorična kiselina je glavna sestavina želučanog soka. Također sadrži probavne enzime, vodu, sastojke želučane sluznice, intrinzični faktor (koji se veže za vitamin B12) i bikarbonat za regulaciju kiselosti želučane kiseline.

Naše tijelo svakodnevno proizvodi 2-3 litre želučane kiseline, koja ima pH vrijednost od 1-1,5. Želudac štiti želučana sluznica od same želučane kiseline. Iako je okruženje kiselo, to je izuzetno važno za naše zdravlje. Većina patogena koji uđu u naš organizam propada u želucu. Osim toga, kiselo okruženje omogućava enzimima razgradnju hrane na osnovne čestice koje tijelo može koristiti za svoje funkcioniranje.

Samo razmišljanje o ukusnoj hrani, pogotovo ako smo gladni, pokreće proces lučenja želučane kiseline. Kad obrok jedemo polako i dobro prožvačemo hranu, omogućujemo želucu odgovarajuću razgradnju hrane.

Funkcije želučane kiseline su:

  • Razgradnja proteina
  • Uništavanje patogenih organizama
  • Omogućuje apsorpciju vitamina B12 i minerala
  • Apsorpcija željeza, cinka i kalcija u krv

Samo dovoljno kisel želudac može osloboditi pepsin, koji je glavni enzim za razgradnju bjelančevina. Kao što već znate, proteini su građevni blokovi naših mišića. Također su gradivni blokovi enzima, hormona, hemoglobina i imunoglobulina.

Jaka želučana kiselina omogućuje oslobađanje žuči iz jetre i enzima iz gušterače. Žuč ima nekoliko zadataka:
– povećava topljivost kolesterola
– omogućuje topivost masti
– omogućuje topivost vitamina topivih u mastima (npr. D3)
– otpadne tvari iz jetre izlučuju se žučju

Premalo ili previše želučane kiseline – simptomi su slični

Nakon 40. godine često se počinje smanjivati ​​količina želučane kiseline. Bolovi u želucu, nadutost, žgaravica i refluks rezultat su i premalo i previše kiseline. Ovakvi znakovi dovode u zabludu čak i liječnike koji propisuju inhibitore protonske pumpe za smanjenje kiseline, primjerice u liječenju Helicobacter Pylori. Količina želučane kiseline može se odrediti tijekom gastroskopije. Uzroci manjka želučane kiseline su: stres, problemi sa štitnjačom, nedostatak apetita, infekcija Helicobacter Pylori, određeni lijekovi.

Znakovi:

  • Veslanje
  • Štucanje
  • Osjećaj težine u želucu, posebno nakon mesnog obroka
  • Loše trčanje ili prenaprezanje
  • Vjetrovi
  • Zatvor
  • Osjećaj pečenja u želucu

Ako imate premalo kiseline, navedeni se simptomi javljaju zbog intenzivnijeg kretanja želuca, koji zbog premale kiseline treba više raditi da kiselinom zasiti djelomično probavljenu hranu u sebi.

Premalo kiseline također se pojavljuje na tijelu nakon određenog vremena:

  • Gubitak kose, suha i tanka kosa
  • Raščupani nokti
  • Uvela, nečista i suha koža
  • Povećana osjetljivost na infekcije
  • Gljivične upale, upale rodnice

Neki kažu da je pijenje radenske ili bijelog vina pokazatelj previše želučane kiseline. U gotovo svim ostalim slučajevima najvjerojatnije imate premalo kiseline.

Dovoljno želučane kiseline? – jednostavni kućni testovi

U nastavku su neki kućni testovi kojima možete provjeriti imate li previše ili premalo kiseline. Odmah istaknimo da nisu dovoljno pouzdani da to sto posto potvrde. Ako želite biti 100% sigurni, zatražite utvrđivanje tijekom gastroskopije.
Mastika bolecine v zelodcu blog 2023

1. Proba s betainom

To je jedan od pouzdanijih kućnih testova. Prije obavljanja testa kod kuće potrebno je posavjetovati se s liječnikom, osobito ako uzimate kortikosteroide te nesteroidne protuupalne lijekove i lijekove protiv bolova. Nemojte raditi test ako imate upalu želučane sluznice ili čir!

Dodatak prehrani Betain je klorovodična kiselina HCl poput one koju imamo u želucu.

Upute:

  1. Kupite betain tablete s dodatkom pepsina
  2. Jedite veliku porciju mesa (barem 200g) bez povrća
  3. Uzmite 1 kapsulu betaina tijekom obroka i dovršite obrok

Premalo kiseline:

Niste primijetili nikakve promjene. Ne nadimate se, ne peče vas želudac, ne osjećate želučane tegobe, čak vas ne boli želudac. Test možete ponoviti sljedeći dan uzimajući 2 kapsule betaina.

Previše kiseline:

Nakon jela osjećate težinu u želucu, peckanje, toplinu u želucu. Ako ovaj osjećaj ne nestane nakon 1 sata, uzmite ½ žličice sode bikarbone, otopite je u vodi i popijte mješavinu.

2. Proba s limunom

Upute:

Kada osjetite žgaravicu, nadutost ili bolove u trbuhu, učinite sljedeće. U 1 dcl vode iscijedite sok od 1 limuna ili 1 žlicu jabučnog octa i popijte cijelu tekućinu odjednom.

Premalo kiseline:

Tekućina koju smo popili smirila je simptome.

Previše kiseline:

Naši su se simptomi pogoršali.

3. Proba s ciklom

Upute:

Popijte čašu cikle natašte. Nekim ljudima to može izazvati mučninu, stoga razmislite o poduzimanju testa prije.

Premalo kiseline:

Vaš urin postaje ružičast

4. Proba sa sodom bikarbonom

Ujutro na prazan želudac otopite 1 žličicu sode bikarbone u vodi i popijte.

Premalo kiseline:

Probudit ćete se nakon 2 minute ili kasnije.

Previše kiseline:

Zaspat ćete prije nego nakon 2 minute.

Navedeni testovi ne daju točne rezultate. Možete isprobati nekoliko njih, nekoliko dana zaredom.

Mastika obcutek teze v zelodcu

Bolovi u trbuhu – kako ih se riješiti prirodnim putem

Znamo nekoliko načina za smanjenje neugodnih simptoma koji uzrokuju bolove u želucu kao posljedicu previše ili premalo kiseline.

Kapsule od mastike

Konzumacija kapsula koje sadrže mastiks smolu smanjuje neugodan osjećaj u želucu. Već u antičko doba u tu se svrhu žvakala smola mastike. Studija je dokazala da je 77% ispitanika s potvrđenom funkcionalnom dispepsijom primijetilo poboljšanje simptoma unutar 3 tjedna. Poboljšanje je uočeno kod: bolova u trbuhu općenito, bolova u trbuhu tijekom tjeskobe, tupih bolova u gornjem dijelu trbuha, žgaravice.

Bolovi u želucu – mastiks kapsule, preporučena konzumacija:

Preporučena količina mastiks smole/dan1050 mg / dan
Preporučeno vrijeme potrošnje8 tjedana
100% Mastika kapsule / 350mg / 90 kapsul3 kapsule/dan tijekom 8 tjedana = 2 kutije
80% Mastika kapsule / 280mg / 60 kapsul4 kapsule/dan tijekom 8 tjedana = 4 kutije
Mastika bolecine v zelodcu kako jih resiti

Namirnice koje potiču proizvodnju želučane kiseline

Cikla, avokado, zeleno povrće, kiseli kupus, jetra, žumanjak, češnjak, limunov sok, masline, kivi, ananas, začini (bosiljak, lovor, bobice kleke, kadulja, mažuran, piskavica, vanilija, brusnice, đumbir, cimet, muškatni oraščić, ružmarin).

Pelinkovac

Neke gorke biljke potiču izlučivanje želučane kiseline. Preporučuje se piti čaj od gospine trave, žutog svizca, stolisnika i paprene metvice. Čaj piti pola sata prije jela, a za veće obroke i nakon jela.

Konzumacija probavnih enzima

Znakovi nedostatka probavnih enzima su nadutost, vjetrovi, osjećaj sitosti nakon samo nekoliko zalogaja, osjećaj težine u želucu, loša probava, neprobavljena hrana u stolici, umor.

Pitajte svoju specijaliziranu trgovinu ili ljekarnu kako konzumirati dodatke prehrani s enzimima.

Uzimanje betaina

Kao što je već spomenuto, betain je klorovodična kiselina. Još jednom naglašavamo da se prije uporabe trebate posavjetovati s liječnikom.

Uzimanje probiotika

Probiotici su skup milijuna bakterijskih kultura, laktobacila, koji su već sadržani u zdravoj crijevnoj flori. Probiotike neki preporučuju i kod infekcije Helicobacter Pylori jer inhibiraju njezin rast, a ujedno proizvode vlastiti antibiotik koji uništava čak 22 štetne bakterije. Ujedno nam te bakterije pomažu probaviti hranu u crijevima. Naravno, da bi oni normalno radili, moramo unositi dovoljno prebiotika, odnosno vlakana. Sastavni su dio svakog povrća, nema ih u mesu.

Pravila kod problema s manjkom želučane kiseline

  • Prije jela popiti gorki čaj ili razmutiti 1 žlicu jabučnog octa u vodi.
  • Nemojte piti vodu tijekom obroka.
  • Pijte čaj od đumbira za vrijeme obroka.
  • Prvo jedite proteine.
  • Nemojte jesti voće ranije od 3 sata nakon obroka.
  • Hranu temeljito žvačite, jedite mirno iu sjedećem položaju.
  • Izbjegavajte hranu koja uzrokuje neugodne simptome.
  • Nemojte jesti 3 sata prije odlaska u krevet.
  • Živite mirno, sa što manje stresa.

Dodaj odgovor