Trenutno pregledavate Ima li mastika ista svojstva ako drvo Pistacia lentiscus raste na jugu ili sjeveru otoka Chios?

Ima li mastika ista svojstva ako drvo Pistacia lentiscus raste na jugu ili sjeveru otoka Chios?

  • Vrijeme čitanja:5 min. čitanja
SADRŽAJ

Projekt očuvanja mastike s otoka Chios

Istraživači na grčkom otoku Chios (Hios) proučavaju nove načine dobivanja smole od mastike, dobivene iz drveta pistacija (Pistacia lentiscus). Drvo je inače rasprostranjeno diljem Sredozemlja, ali samo na otoku Chios iz ureza na deblu drveta curi dragocjena smola.

Istraživački projekt, provođen u suradnji s Mediterrom i Udrugom proizvođača mastike na Chiosu, pokrenut je s ciljem očuvanja proizvodnje dragocjene smole od izazova koje donose klimatske promjene. Nisu sve mastike iste i nemaju sve iste osobitosti, zdravstvene učinke i tvrdnje. Prema dosadašnjim saznanjima, samo Chios mastika ima te posebne osobitosti, pa istraživači proučavaju kako bi mogli sačuvati ovo zaista posebno drvo usred rastućih klimatskih promjena.

U okviru projekta već je posađeno 1000 stabala na planinskom području sjevernog dijela otoka. Istraživači se nadaju da će stabla uspijevati u težim vremenskim uvjetima nego što ih imaju sada na nižinskom južnom dijelu otoka, gdje se obično uzgajaju. Postoji zabrinutost hoće li mastika proizvedena pod drugačijim uvjetima izgubiti svoje posebne osobitosti.

“Razmatramo mogućnosti uzgoja mastike na područjima izvan južnih regija Chiosa”, pojasnio je izvršni direktor tvrtke Mediterra, Yiannis Mandalas. “Istovremeno pokušavamo provjeriti otpornost drveta mastike na teže vremenske uvjete nego što su u nižinama.”

“I sve to uvijek ide u korist uzgajivača i proizvođača mastike”, nastavio je Mandalas. “Posadimo i čekamo… U uvjetima koji su puno teži nego u nižinama, želimo proučiti kako se ponašaju podvrste drveta mastike i postupci uzgoja.”

Trajanje projekta

Projekt bi trebao trajati oko 15 godina. Prvih 1000 stabala već je posađeno, a za uzgoj su odabrani planinski predjeli između sela Pyrgi i Elata.

Cilj projekta, u suradnji s novim istraživačkim centrom za mastiku, je pratiti razvoj stabala, nove prakse te rezultate troškova proizvodnje, ali i prinose planinskog uzgoja u zahtjevnim klimatskim uvjetima.

Mastika-origina-Chios-primerjava-1Mastika-origina-Chios-primerjava-2

Nisu sve mastike iste: Čarolija Chios mastike

Razgovor o mastiki nikako nije potpun bez spominjanja Chios mastike. Ova posebna vrsta mastike, dobivena iz drveta mastike na otoku Chios, ima mnogo jedinstvenih svojstava koja je stavljaju u središte svjetskog tržišta aroma i sastojaka za zdravlje. Chios mastika ima toliko iznimnu važnost da je nad njom provedeno mnogo kliničkih studija. Istraživači su se usredotočili na raznolikost sastojaka i svojstava koje nudi Chios mastika. Ova dragocjena smola, koja se dobiva iz drveta na ovom posebnom otoku, pokazala se iznimno bogatom prirodnim antioksidansima i protuupalnim spojevima. Istraživanja su pokazala da Chios mastika ima potencijal za podršku zdravlju probavnog sustava, smanjenje upala, pa čak i njegu kože. Što naravno nije iznenađujuće, s obzirom da je mastiku koristili još u antičkoj Grčkoj upravo u te svrhe.

Jedinstveni uvjeti rasta i jedinstven položaj otoka Chios doprinose vrlo visokoj kvaliteti mastike. Mnogi istraživači su se posvetili istraživanju kako bi razumjeli zašto je ova vrsta mastike tako posebna. Rezultati su pokazali da su ključni faktori, kao što su sastav tla, klima i lokalni mikroklimatski uvjeti, odgovorni za to da drveće na ovom otoku razvija tako iznimna svojstva smole. Također, boja ove Chios mastike je svijetla, gotovo prozirna. Prirodni proces oksidacije smolu tijekom vremena potamni i postane žućkasta, što nije ništa loše. Takva Chios mastika i dalje je sigurna za konzumaciju, ali gubi neka svoja svojstva u prirodnom procesu. Preporučuje se da se mastika potroši u roku od tri godine od proizvodnje kako bi se usporio proces oksidacije, i čuva se na tamnom i hladnom mjestu.

Budući da je Chios mastika već tisućama godina izuzetno vrijedna, čak se i mijenjala za zlato, a otok se redovito borio s piratima koji su je željeli prisvojiti, na tržištu se može naći i krivotvorena mastika. Od prave Chios mastike razlikuje se po boji, nije prozirna i nema karakterističan miris i okus, a također su vrlo osiromašena njena terapeutska svojstva. Preporučuje se kupnja Chios mastike u zatvorenoj ambalaži koja je opremljena znakom udruge proizvođača Chios mastike.

Chios mastika nije samo ukusan dodatak kulinarskim jelima, već predstavlja i važan dio tradicije i identiteta ovog grčkog otoka. Lokalni stanovnici posvećeni su očuvanju ove baštine, pa su poduzeli mnoge mjere za zaštitu i održiv uzgoj ove dragocjene smole. Istraživanja i studije koja su se usredotočila na Chios mastiku doprinijela su većem razumijevanju njenih jedinstvenih svojstava i promovirala ovaj iznimni proizvod na svjetskom tržištu.

IZVORI:

https://greekreporter.com/2023/05/14/research-greek-mastic-climate-change/

Odgovori