SADRŽAJ
U današnje vrijeme sve više ljudi se suočava s nadutošću, jer se naš način života znatno promijenio, u obrocima unosimo veliku količinu soli i drugih elemenata koji nas čine nadutima i uzrokuju nelagodu u želucu ili trbuhu.
Što je nadutost?
Nadutost je u većini slučajeva neugodno iskustvo, gdje osjećate da vam je želudac ili trbuh pun i stegnut. Zbog prekomjernog nakupljanja plinova, trbuh može izgledati nadut i osjetljiv. Simptomi nadutosti obično uključuju osjećaj nelagode, mogući su i grčevi i bol u trbuhu, kao da će trbuh puknuti.
Nadutost može biti posljedica ozbiljnih zdravstvenih problema, ali u većini slučajeva uzrok su nepravilna prehrana ili netolerancija na određene vrste hrane ili pića. Bez obzira na razlog nadutosti, može negativno utjecati na naše svakodnevno dobrostanje i uzrokovati nisko samopouzdanje, što dodatno povećava nelagodu koju osjećamo.
Kako prepoznati da smo naduti?
Nadutost možemo prepoznati nakon nekog vremena kada primijetimo da nelagoda u trbuhu ne prolazi. Tijekom dana osjećaj da je trbuh potpuno pun i rastegnut. Nadutost možemo prepoznati i po povećanoj veličini trbuha i stalnom kruljenju u želucu.
Primijetiti možemo i da se opseg struka povećao u kratkom vremenskom razdoblju bez povećanja unosa hrane.
Što uzrokuje nadutost?
Najčešći uzrok nadutosti je nepravilna prehrana ili netolerancija na određene vrste hrane i pića. Uzrok može biti i neka ozbiljnija bolest, u slučaju da bol u trbuhu dugo traje, uvijek je dobro konzultirati se s vašim osobnim liječnikom. Često je i posljedica lošeg metabolizma koji ne može dovoljno dobro razgraditi sve plinove koji se stvaraju u našem tijelu.
Razni uzroci:
- Nepravilna prehrana
- Spor metabolizam
- Brzina konzumiranja hrane i pića
- Netolerancija na određene vrste hrane
- Prejedanje
- Pretjerano gutanje zraka (između obroka)
- Dobitak na težini
- Hormonalne promjene
- Refluks
Nadutost može biti posljedica bolesti:
- Kronična bolest
- Crohnova bolest
- Intolerancija na laktozu
- Različite vrste raka
- Neki lijekovi
- Upala
- Opstrukcija crijeva ili mjehura
-
- ni na zalogi-10%
- Chios Mastika, Dodaci prehrani
Chios Mastika kapsule 100%, 90 kapsula
- Ocenjeno 5.00 od 5
-
35,30 €Izvirna cena je bila: 35,30 €.31,77 €Trenutna cena je: 31,77 €.Uštedite do: 3.53 € (10%)
- Preberi več
-
Uzmite si vremena za obrok i ne žurite!
Što smo stariji to nam vrijeme brže prolazi, stoga trebamo obratiti pažnju i paziti na unos hrane i pića, jer zbog prevelikog unosa hrane možemo se osjećati napuhano. Dobro je pripaziti na količinu hrane koju jedete i paziti da prilikom jela niste siti zraka, stoga je potrebno svaki obrok dobro prožvakati.
Tijekom obroka dobro je izbjegavati pretjerane razgovore, a probleme mogu izazvati i prevelike porcije hrane koje opterećuju cijeli probavni proces. Svatko ima svoju veličinu želuca, a koliko i što smijemo jesti razlikuje se od osobe do osobe, pa budite oprezni.
Za svako djelovanje postoji reakcija
Kako nas je već učio poznati fizičar Isaac Newton, za svaku akciju postoji i njezina reakcija. Zato je važno paziti na to što i koliko konzumiramo, jer što više pojedemo, veća je vjerojatnost da dođe do nadutosti ili nelagodnosti u trbuhu.
Prilikom toga možete kontrolirati i vaš dnevni unos hrane te unaprijed brinuti da ne dođe do nadutosti.
Smanjite unos problematične hrane
U današnje vrijeme sve češće se suočavamo s različitim alergijama i netolerancijama na određene namirnice, jer je ponuda hrane sve raznovrsnija, a namirnice možemo dobiti iz različitih dijelova svijeta. Preporučljivo je eliminirati ili značajno smanjiti unos hrane koja vam uzrokuje nelagodu i nadutost.
Jedna od najčešćih intolerancija i alergija na hranu:
- Intolerancija na laktozu (mlijeko, mliječni proizvodi)
- Alergija na jaja
- Alergija na gluten
- Intolerancija na fruktozu
Ako pretpostavljate da je razlog za nadutost vaša probava, dobro je voditi dnevnik prehrane gdje ćete zabilježiti dnevni unos pojedinih namirnica, a sustavnim isključivanjem određenih namirnica možete eliminirati problematičnu hranu. Također možete posjetiti svog osobnog liječnika da provjeri eventualne intolerancije i alergije.
Hrana koja smanjuje nadutost
Hrana s visokim udjelom FODMAP-a može uzrokovati nelagodu i nadutost. FODMAP je skraćenica za “fermentirane oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole”, koji su ugljikohidrati koji se teže razgrađuju i uzrokuju napetost, bol i nelagodu u trbuhu.
Oligosaharide nalazimo u pšenici i povrću, disaharide kao što je laktoza u mliječnim proizvodima. Monosaharidi uključuju fruktozu, a polioli ili šećerni alkoholi nalaze se u voću poput marelica, žvakaćim gumama ili slasticama.
Dakle, nadutost možemo kontrolirati pravilnom prehranom i pravilnim odnosom prema hrani. Ovo može djelovati različito na svaku osobu, stoga vam preporučujemo da vodite dnevni unos hrane.
Chios mastika je odlično prirodno rješenje za različite vrste želučanih ili trbušnih bolesti i nelagodnosti koje nas mogu zadesiti. Kod nas možete dobiti mastiku s grčkog otoka Chiosa, a na raspolaganju vam je niz različitih proizvoda od alkoholnih pića, tableta, kapsula, pastila, žvakaćih guma, zubne paste, do probiotika…
Zašto moramo paziti na ugljikohidrate
Ugljikohidrati se u trbuhu ili želucu slabo razgrađuju, a pritom se stvaraju plinovi koji traže brzi izlaz iz tijela. Svaka osoba je malo drugačija, tako da svi imamo vlastitu toleranciju na to što i koliko smijemo jesti.
Popis najčešćih namirnica s visokim FODMAP-om:
- Marelice
- Šparoga
- Nektarine
- Češnjak
- Kruške
- Breskve
- Mango raženi kruh
- Tjestenina od pšenice
- Luk
- Pšenica
- Kupus
- Jabuke
Manje soli za zdravije tijelo
Sol je jedan od važnijih začina koje koristimo svakodnevno, jer može obogatiti okus svakog jela. Međutim, kao i za sve ostalo, ni sa solju nije dobro pretjerivati. Naše tijelo za normalno funkcioniranje također treba određenu količinu soli (zbog natrija koji se nalazi u soli). Natrij regulira volumen tekućine u tijelu i pridonosi apsorpciji različitih namirnica. Natrij također održava optimalnu pH vrijednost u krvi. S druge strane, prevelika doza natrija može biti štetna za naše tijelo, jer zadržava vodu u tijelu, što između ostalog uzrokuje nadutost.
S manjom količinom soli možemo paziti na svoje zdravlje i zaštititi se od moguće žgaravice i nadutosti.
Vježbanje i istezanje
Ispravno vježbanje i svakodnevno istezanje su vrlo važne aktivnosti za dobar i zdrav život. Ako osjećamo nadutost ili žgaravicu, možemo ih se riješiti aktivnostima na prirodan način. Pri vježbanju i istezanju nije potrebno pretjerivati, ali je dobro svakodnevno se barem malo kretati.
Istezanjem također dobivate još jedan dodatni koristan učinak na svoje zdravlje. Ako se dovoljno znojite tijekom vježbanja, pomažete tijelu da se riješi viška natrija (što smanjuje mogućnost nadutosti i žgaravice te nelagodnosti u želucu odnosno trbuhu).
Vježbe koje smiruju želudac:
- Polučučanj s raširenim nogama i rukama na bokovima
- Fleksija trupa (abdomena)
Potrebno je vježbati polako i smireno kako bi se plinovi koji se nakupljaju u tijelu mogli sigurno osloboditi i razgraditi.
Kada je potrebno posjetiti liječnika?
Većinu vremena, vjetar i plin će se otopiti i napustiti tijelo sami ili uz malu pomoć tijekom dana. Ponekad neprirodna pomoć nije dovoljna, u takvim slučajevima uvijek je dobro obratiti se liječniku, jer razlog žgaravice/bolova može biti i ozbiljnija bolest, koja zahtijeva stručnu pomoć.
Popis simptoma:
- Mučnina
- Gubitak apetita
- Prekomjerni gubitak težine u kratkom vremenskom razdoblju
- Stalna bol u želucu
- Krv u stolici
- Proljev
- Povraćanje
- Vrućina
- …
Ovi simptomi mogu biti znak da imamo ozbiljniji problem s probavnim sustavom. Liječnik će moći analizirati uzorak stolice ili napraviti rendgensku snimku probavnog trakta i tako brzo otkriti što uzrokuje tegobe i bolove.
Možemo li se prirodno riješiti nadutosti?
Brz odgovor je DA. Umjerene sportske aktivnosti sprječavaju grčeve i nadutost te ubrzavaju izbacivanje viška plinova. Topli oblozi ili topla kupka također pomažu, jer oslobađaju napetost u trbuhu. Mnoge namirnice prirodno pomažu regulirati našu probavu smanjujući vjerojatnost nadutosti ili žgaravice. Navedimo samo neke od ovih namirnica: mastika, kim, korijen anđelike, matičnjak…
Uporaba probiotikov za nadutost?
Uživajte probiotike namijenjene uspostavljanju ravnoteže u crijevnoj flori. Probiotici su zdrave bakterije koje možemo dodati u našu prehranu radi bolje probave. Probiotike možemo prirodno unositi kroz namirnice koje su bogate njima. Naši preci su već znali da kiselo zelje i kisela repa sadrže mnogo prirodnih probiotika koji su nam bili potrebni tijekom zimskih razdoblja za jačanje našeg zdravlja. Danas probiotike možemo dobiti i u obliku dodataka prehrani.
Kako još možemo riješiti nadutost?
Možete si pomoći s Chios mastikom, to je grčka superhrana koja se koristi još od antičkih vremena za probavne i trbušne probleme te oralnu higijenu. Chios mastika je prirodna smola drveta mastike (Pistacia lentiscus), ima vrlo ugodan miris i okus te ima dokazana protuupalna, antibiotička, antigljivična i antioksidativna svojstva. Ako se osjećate naduto ili imate problema s žgaravicom, isprobajte Chios mastiku. Zaista je izvrsno prirodno rješenje za probavne i trbušne probleme.
Zašto je mastikina smola odličan izbor za želučane probleme?
Kao što je već spomenuto, Chios mastika koristi se za želučane probleme još od antičkih vremena, otprilike 2500 godina. Prve spomene mastikinih suza (smole mastike) pronašli smo kod Hipokrata. Hipokrat je poznat kao otac znanstvene medicine i sam je koristio mastiku za prevenciju probavnih problema, prehlada te kao osvježivač daha. Mastiku su koristili i rimski carevi, koji su pripremali posebna pića za više slojeve društva. Također, Chios mastika dobila je odobrenje od strane europskih institucija EFSA (Agencija za sigurnost hrane) i EMA (Agencija za lijekove) da mastika doprinosi zdravom probavnom sustavu i boljoj oralnoj higijeni.
Danas je mastika dostupna u mnogim različitim oblicima i proizvodima, prilagođenima baš za sve. Navodimo samo neke: prehrambene dodatke, pića, žvakaće gume, paste za zube, kozmetika.
IZVORI:
- Biria M, et al. (2014). Effects of Three Mastic Gums on the Number of Mutans Streptococci, Lactobacilli and PH of the Saliva.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4281189/ - Dabos KJ, et al. (2010). The effect of mastic gum on Helicobacter pylori: A randomized pilot study.
10.1016/j.phymed.2009.09.010 - He M-L, et al. (2010). Gum mastic inhibits the expression and function of the androgen receptor in prostate cancer cells.
10.1002/cncr.21935/full - Huwez FU, et al. (1998). Mastic Gum Kills Helicobacter pylori.
10.1056/NEJM199812243392618 - Kaliora AC, et al. (2005). Mastic gum and gastrointestinal diseases. http://www.annalsgastro.gr/index.php/annalsgastro/article/view/315/284
-
- ni na zalogi-10%
- Chios Mastika, Dodaci prehrani
Chios Mastika kapsule 100%, 90 kapsula
- Ocenjeno 5.00 od 5
-
35,30 €Izvirna cena je bila: 35,30 €.31,77 €Trenutna cena je: 31,77 €.Uštedite do: 3.53 € (10%)
- Preberi več
-
-
- -15%
- Chios Mastika, Dodaci prehrani
Chios Mastika tablete za žvakanje, 40 tableta
- Ocenjeno 5.00 od 5
-
18,00 €Izvirna cena je bila: 18,00 €.15,30 €Trenutna cena je: 15,30 €.Uštedite do: 2.70 € (15%)
- KUPI SADA
-
- -10%
- Chios Mastika, Dodaci prehrani
Chios Mastika kapsule 80%, 60 kapsula
-
24,10 €Izvirna cena je bila: 24,10 €.21,69 €Trenutna cena je: 21,69 €.Uštedite do: 2.41 € (10%)
- KUPI SADA
-
- -10%
- Chios Mastika, Dodaci prehrani
Chios Mastika v prahu s prebioticima, 60g
-
26,70 €Izvirna cena je bila: 26,70 €.24,03 €Trenutna cena je: 24,03 €.Uštedite do: 2.67 € (10%)
- KUPI SADA