You are currently viewing Što je mastika?

Što je mastika?

  • Reading time:6 min branja

SADRŽAJ

Mastika drevo

Resin Mastic ili Mastika se proizvodi od davnina

Ovo je drvo mastike (masticha) s otoka Chios u Egejskom moru. Potječe iz roda Pistacia lentiscus L. ili iz porodice rujevki. To je zimzeleno drvo čvrstih listova i šiljastih tamnocrvenih plodova.

Mastikova smola ili Mastikova smola dobiva se rezanjem u stablo. Iscjedak je u početku bezbojna gusta tekućina koja se na suncu skrutne u žuto-bijelu ili zelenkasto-bijelu gustu smolu. To se ručno struže sa stabla ili skuplja s prethodno očišćene zemlje. Godišnje se sa svakog stabla ubere oko 1 kg mastiks smole. Usjev se zatim pere i čisti te odvaja prema boji i veličini granula. Smola mastike je u krutom, kristalnom obliku, koja žvakanjem postaje mekana i gumasta.

Vrijedno je napomenuti da se proces proizvodnje mastiksa ili mastiksne smole nije nimalo promijenio od davnina do danas.

Stablo s otoka Chios je kultivirana verzija stabla Pistacia lentiscus

  • Botanik K.H. Rechinger (1943) napisao da na otoku Hiosu gori posebna vrsta mastiksovog drveta t.i. Pistacia Chia, čime se dobiva farmaceutski i komercijalno zanimljivija mastiks smola. Odlukom Vlade iz 1994 (Protected Designation of Origin 317707/14-01-1994 (gaz. 17/14-01-94) je mastikina smola zaščitena kot unikaten naravni proizvod Grčije.
  • Europska unija je 1997. godine zaštitila podrijetlo smole mastike s otoka Chios (Product of Protected Designation of Origin (PDO), on the basis of Regulation No. 123/1997 (L0224/24-1-97) of the European Union and it has been registered on the relevant European Union List of PDO Products.)
  • Kot tradicionalno rastlinsko zdravilo je zabeležena v evropski zeliščni monografiji (European Medicines Agency (EMA/HMPC/46758/2015)
  • UNESCO je vađenje smole mastike zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva(Nomination file No. 00993)
  • Smola mastike uključena je u Indijsku ayurvedsku farmakopeju (The Ayurvedic Pharmacopoeia of India (1999) pod imenom “Rumimastangi”. V Indiji nazivajo mastikino smolo z različnimi imeni: Rumi-Mastungi, Rumi Mastagee, Rumi Mastagee, Rumi Mastiki, Mastagee, Rumaa Mastakee, Rumee Mastagee. Na engleskom se ova smola zove mastix ili mastika, a Grci je zovu mastiha.

Smolasta mastika sadrži neke jedinstvene sastojke

Glavni sastojci Mastichine odn mastiksne smole su prirodni polimeri, triterpeni, monoterpeni, polifenoli, fitosteroli. Dio sastojaka su i eterična ulja. Otkriveno je preko 80 različitih sastojaka, od kojih su mnogi otkriveni po prvi put.

Smola mastike ili smola mastike se stoga koristi u hrani i proizvodima za osobnu njegu i kozmetičkim proizvodima. Može se naći u prehrambenim proizvodima kao što su kruh, kava, maslinovo ulje, žvakaće gume, čokolada s mastikom te u svakodnevnim jelima. Dodavanjem arome mastike proizvode alkoholno piće Mastiha. Eterično ulje mastike, hidrolat, ulje mastike koriste se u kozmetičkim proizvodima, koji se dodaju kremama, tonicima, pastama za zube, vodicama za ispiranje usta itd.

Mastika kaj je mastika blog

Od davnina do danas mastiks se koristi za slične probleme

Drevni liječnici (Hipokrat, Dioskorid, Galenos) preporučali su žvakanje smole mastike za njegu usne šupljine, čišćenje zuba i poboljšanje disanja. Već u to vrijeme smola i njezini ekstrakti dodavani su u farmaceutske pripravke i tonike za lice.

Kasnije su liječnici, ljekarnici i iscjelitelji preporučivali mastiks za čir na želucu, želučane tegobe kao što su gastralgija, dispepsija, peptički ulkus.

Godine 1712. redovnik iz Jeruzalema uveo je tzv Jeruzalemski melem’ na bazi mastike, koji se koristio za liječenje rana, dermatitisa, bolova u trbuhu, hemoroida, crijevnih crva i zubobolje.

U svom Der grossen Wundartzney (Velika kirurška knjiga), srednjovjekovni liječnik Paracelsus preporučuje mastiks/mastiku za liječenje rana.

Na Bliskom istoku mastika se koristila za čišćenje jetre, jačanje želuca, dodavala se u zubne plombe.

Mastiksna smola odn Mastika se tako pojavila u raznim medicinskim farmakopejama u Europi, Indiji i na Bliskom istoku.

Danas su provedena mnoga znanstvena istraživanja o chios mastici. Pozitivni učinci utvrđeni su kod crijevnih problema, higijene zuba i usne šupljine, djelomično i kod liječenja AIDS-a i trauma. Dokazano je antimikrobno, protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Antibakterijski učinak dokazan je istraživanjem (2003.-2006.) s bakterijama Streptococcus mutans i Helicobacter pylori.

Povijest otoka Chiosa i njegove smole mastike bila je burna

Chios je najveći otok u Egejskom moru i geografski je bliži Turskoj nego Grčkoj, ali se stanovnici smatraju Grcima. Poznato je po blagoj klimi, prekrasnim plažama i povijesnim spomenicima.

Od davnina je otok uživao određene povlastice zbog mastike. Nekoliko istočnjačkih naroda nastojalo je staviti ga pod svoju vlast. Na otoku se nalaze Mastihohoria – sela mastika čija povijest seže još u doba Bizanta. Danas vidljiva Mastihorija preživjela je katastrofalni potres 1881.: Pirgi, Mesta, Olimpi i Vessa, Kalamoti i Elata, ostale su vidljive samo kao ruševine.

Genovežani (1346.-1566.) prvi su potaknuli organiziranu trgovinu i sustavni uzgoj mastike na otoku. U tu svrhu osnovali su 22 mastihohorija. Sva su sela bila vidljiva s mora i dobro utvrđena protiv napada s mora i kopna. Cilj samo ovih bio je monopolističko iskorištavanje usjeva.


Za vrijeme turske okupacije trgovina mastikom je prekinuta, ali je ponovno uspostavljena u Osmanskom carstvu. Trgovina mastikom cvjetala je sve do početka 20. stoljeća. Ja 1. i 2. St. Poslije rata proizvodnja mastiks smole potpuno prestaje. Nakon završetka rata poljoprivrednici su ponovno obnovili svoje plantaže, ali nisu uspjeli vratiti lošu sreću iz prošlosti. Na otoku je osnovana udruga uzgajivača, koja je s vremenom i potporom grčke vlade uspjela povećati proizvodnju i prodaju smole u svijetu.

Danas se na otoku osim proizvodnje mastiks smole odn Smole mastike proizvode i anis, kim, smokve, rogač, masline i maslinovo ulje. Uzgajaju i posebnu pasminu Jersey krava. Svi poljoprivrednici članovi su zadruge koja ima svoju tvrtku Mediterra koja redovito nastupa na svjetskim sajmovima.

IZVOR:

Dodaj odgovor