SADRŽAJ
Mastikina smola ili jednostavno mastika je smola koja se dobiva iz zimzelenog drveta mastike vrste Pistacia Lentiscus. Ovo drvo raste diljem Sredozemlja, a posebno je cijenjena od antičkih vremena, posebice ako potječe s grčkog otoka Chiosa u Egejskom moru. Povoljna klima i sastav tla doprinose tome da smola s ovih stabala ima više ljekovitih tvari. Jedno stablo godišnje proizvede do kilograma smole.
Mastikina smola u obliku kapi izlazi iz urezanih mjesta na deblu. Na otoku smoli zbog toga često nazivaju “suze s Chiosa”. Prvotno je mastikina smola tekuća, ali nakon dva do tri tjedna izloženosti vrućem suncu stvrdne se u tvrdu, ali krhku smolu blijedožute boje. Prilikom žvakanja omekšava u bijelu gumastu tvar, stoga je također upotrebljiva kao žvakaća guma. Prvotno ima gorak okus, a zatim razvija izuzetnu aromu koja podsjeća na miris cedra ili bora.
Mastikina smola ima širok spektar primjena u području liječenja, kozmetike, ali i kulinarske upotrebe. Među ostalim, dodaje se u parfeme, kreme, ulja, koristi se kao začin u tradicionalnim grčkim receptima, a također je i prirodni konzervans. Potvrđeno pomaže kod različitih probavnih problema poput nadutosti, žgaravice, bolova u želucu, ali i kod kožnih nepravilnosti, srčanožilnih bolesti i oralne higijene.
Za koje zdravstvene tegobe se preporučuje konzumacija smole od mastike?
Mastikina smola djeluje antioksidativno, protumikrobno, protugljivično, antiseptično i čak antikancerogeno. Skuplja krvne žile, potiče izlučivanje vode, olakšava kašljanje, ublažava bolove u trbuhu, smanjuje nadutost, umiruje žgaravicu, opušta i ublažava mišićne grčeve, osvježava i hidratizira kožu te jača kosu. Prema provedenim istraživanjima, preporučuje se konzumacija mastikine smole ili kapsula mastike kod infekcije bakterijom Helicobacter pylori, nadutosti, nadimanja, žgaravice, Crohnove bolesti, prevencije čira na želucu, kao pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva. Pasta za zube i usta s dodatkom mastike koristi se za njegu zuba i usne šupljine, jer dokazano pomaže u prevenciji upala desni i nastanka karijesa.
Mastika pruža sveobuhvatno rješenje za cijeli probavni sustav. Taj proces započinje već u ustima, koja su čuvar crijeva. Higijena i zdravlje usne šupljine važni su za očuvanje zdravog probavnog sustava.
Je li mastikina smola prikladna i za vegetarijance te sigurna za djecu i trudnice?
100% mastikina smola proizvod je 100% drveta mastike. Ne sadrži gluten, šećere ni laktozu. Biljnog je podrijetla, kao i pomoćne tvari u nekim proizvodima, pa je stoga pogodna i za vegetarijance.
Također je prikladna za dijabetičare. Ako odaberete žvakljive tablete, prethodno se posavjetujte sa svojim liječnikom, jer se dekstrati koriste kao vezivo u tabletama. Pretjerana uporaba može povećati razinu šećera u krvi.
Mastika, odnosno mastikina smola, 100% je prirodnog podrijetla i ne sadrži alergene. Prema dosadašnjim istraživanjima i više od 100 kliničkih studija, kontraindikacije i nuspojave nisu poznate. Kliničko testiranje na odraslima, čak i s iznimno visokim dozama (5 g/dan) tijekom 6 mjeseci, dokazalo je da je mastikina smola potpuno sigurna i bez nuspojava. Međutim, budući da mastika pripada rodu Pistacia, nije naodmet upozoriti da ljudi s alergijom na pistacije trebaju izbjegavati uporabu mastikine smole.
U Grčkoj se mastikina smola svakodnevno koristi. Mastiku u prahu dodaju i jelima. Ipak, preporučuje se konzultacija s liječnikom prije konzumacije, posebno u trudnoći, tijekom dojenja ili kod djece mlađe od 3 godine. Budući da djeca teško progutaju kapsule, njihov sadržaj 100% mastikine smole može se dodati u pahuljice, kašu ili jogurt.
Dakle, mastikina smola je sigurna za konzumaciju. To potvrđuju i europske i međunarodne institucije. Europska agencija za lijekove (EMA) uvrstila je mastikinu smolu s otoka Chiosa u biljnu monografiju Europske unije kao tradicionalni biljni lijek koji se koristi za simptomatsko liječenje manjih upala kože i blagih probavnih smetnji.
Godine 2017. Europska agencija za sigurnost hrane odobrila je dvije zdravstvene tvrdnje za mastikinu smolu s otoka Chiosa: da mastikina smola doprinosi zdravom probavnom traktu te da mastikina smola doprinosi poboljšanju zdravlja usne šupljine.
Možete li konzumirati mastiku zajedno s propisanim lijekovima?
Do sada nije utvrđeno negativno međusobno djelovanje mastikine smole i lijekova. Međutim, budući da mastikina smola optimalno djeluje pri niskom pH vrijednosti u želucu, preporučuje se da je ne konzumirate istodobno s lijekovima koji smanjuju kiselost želuca.
Mastikina smola može čak djelovati kao prirodno pojačalo učinka lijekova. Prema kliničkom istraživanju, na primjer, mastikina smola poboljšava učinak antibiotika u liječenju infekcije s Helicobacter pylori za 17,5%.
Mastikina smola prije ili poslije jela?
Mastikina smola najbolje djeluje pri niskom pH vrijednosti u želucu, pa se stoga preporučuje da je uzmete 30 minuta prije obroka. Žvakljive tablete trebaju se uzeti nakon obroka, posebno ako su namijenjene oralnoj higijeni.
Ako mastikinu smolu konzumirate tijekom ili nakon obroka, to nije problem. Problem se javlja jedino ako nakon obroka konzumirate mastiku u kapsuli, jer se u tom slučaju kapsula u želucu neće otvoriti.
U čemu se razlikuju kapsule s 100% mastikinom smolom i kapsule s 80% mastikinom smolom?
Kada uspoređujemo ova dva proizvoda, najveća razlika je u koncentraciji čiste mastikine smole. Kapsule s 100% mastikinom smolom sadrže isključivo mastikinu smolu u obliku praha. Samu kapsulu čini hipromeloza.
S druge strane, kapsule s 80% mastikinom smolom su razvijene prvenstveno radi niže cijene, jer u tim kapsulama 80% čini čista mastikina smola, dok preostalih 20% čine pomoćne tvari, poput magnezijevog stearata kao sredstva za sprječavanje zgrudnjavanja i celuloze kao stabilizatora. I ovdje je sama kapsula napravljena od hipromeloze.
Magnezijev stearat je jednostavna sol biljnog podrijetla. Dodaje se mnogim namirnicama, farmaceutskim proizvodima i kozmetici.
Proizvođač je želio svoje proizvode učiniti dostupnima svima. Na primjer, neki ljudi teško gutaju kapsule, drugi radije aktivni sastojak uključe u prehranu (mastika u prahu), dok neki vole konzumirati proizvod na putu, jednostavno i bez vode (žvakljive tablete). Na taj način svaki potrošač može sam odlučiti koja verzija proizvoda najbolje odgovara njegovom načinu života.
IZVORI:
sciencedirect.com
theartofnature.gr
sciencedirect.com
gummastic.gr/en/
gummastic.gr/el/pdf